Vesti


Održana završna konferencija u okviru projekta „IKO Klub - Prevazilaženje segregativnog multikulturalizma: roditelji i nastavnici ka interkulturalizmu“

14. decembar 2020.

U petak, 11. decembra 2020. godine, održana je završna konferencija projekta "IKO Klub – Prevazilaženje segregativnog multikulturalizma: roditelji i nastavnici ka interkulturalizmu”, kog od juna 2019. godine sprovode Nacionalna asocijacija roditelja i nastavnika Srbije (NARNS), Fondacija za otvoreno društvo Srbija (FODS) i Centar za obrazovne politike (COP).

Cilj projekta je jačanje interkulturalne dimenzije obrazovanja u osnovnim i srednjim školama kroz aktivnosti obrazovnih institucija i klubova nastavnika i roditelja u različitim gradovima/opštinama u Srbiji.

U toku projekta, formirana su partnerstva obrazovnih institucija i klubova nastavnika i roditelja koji su tokom proteklih godinu i po dana sprovodili male akcije, odnosno projekte. Male akcije su uključivale nastavne, vannastavne, kao i aktivnosti u lokalnoj zajednici.

Tokom završne konferencije, akcenat je bio na predstavljanju rezultata malih akcija koje se smatraju primerima dobre prakse i koji podstiču interkulturalno učenje, upoznavanje i zajedničke aktivnosti multietničkih škola, porodica i lokalnih zajednica.

Na konferenciji su o rezultatima malih akcija govorili predstavnici obrazovnih ustanova i klubova roditelja i nastavnika, dok su Aleksandra Aleksić Jovankin i Marsela Eskenazi Milutinović, stručne saradnice iz Poljoprivredno-hemijske škole „Dr Đorđe Radić“ iz Kraljeva održale predavanja na teme interkulturalnosti i identiteta i diskriminacije u obrazovanju. Na kraju, Fahrudin Kladničanin iz Akademeske inicijative Forum 10, iz Novog Pazara, govorio je o rezultatima inicijativa ovog udruženja u okviru izlaganja pod nazivom „Traganje sa prihvatljivim modelima IKO: iskustva sa terena“.

Završna konferencija organizovana je preko Zoom platforme, a konferenciju je pratilo više od 60 učesnika.

Takođe, u samoj završnici projekta, tokom decembra meseca, svim klubovima roditelja i nastavnika i obrazovnim ustanovama obezbeđeno je ukupno 72 tableta, zahvaljujući podršci Fondacije za otvoreno društvo Srbija.