Vesti


Održana prva onlajn radionica za učenike u okviru projekta "Interaktivni i zajednički kreirani multimedijalni vodiči"

16. april 2021.

U okviru projekta „Interaktivni i zajednički kreirani multimedijalni vodiči“ 10. aprila 2021. godine organizovana je prva onlajn radionica za učenike prvog i drugog razreda Treće i Pete beogradske gimnazije, a radionici su prisustvovali i zainteresovani profesori.  

Cilj radionice je bio upoznavanje učenika sa aktivnostima na projektu, njihovim zadacima i mestima koja će istraživati u Beogradu, a u cilju kreiranja multimedijalnih tura o mestima progona i stradanja tokom Drugog svetskog rata.

Dr Nenad Lajbenšperger, istoričar-savetnik u Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture, je učenike uveo u temu izlaganjem o mestima stradanja (logori, zatvori, Policija za Jevreje itd.) i kulturi sećanja, a Jelena Kručičanin, koordinatorka Centrope za Srbiju, predstavila je rad Centrope uz poseban osvrt na intervjue, fotografije i filmove koji su dostupni na sajtu Centrope.

Formiran je beogradski tim učenika koji će zajedno sa vršnjacima iz Poljske i Nemačke kreirati devet multimedijalnih tura o mestima progona i stradanja u Tarnovu (Poljska), Ravensbriku (Nemačka) i Beogradu.

Nova radionica je planirana za maj ove godine, kada će učenici razgovarati sa dr Milanom Koljaninom o Jevrejskom logoru Zemun i kamionu Zaurer.