Vesti


Održana završana konferencija ARISE projekta u Beogradu

5. mart 2024.

U utorak, 5. marta u Beogradu održana je konferencija kojom se obeležava kraj četvorogodišnjeg regionalnog projekta Inicijativa za smanjivanje nejednakosti u obrazovanju (ARISE). Ovaj projekat ima za cilj pružanje podrške obrazovanju učenika iz porodica niskog socio-ekonomskog statusa.
 
Projekat sprovodi osam organizacija civilnog društva iz regiona Zapadnog Balkana i Turske, a pored Centra za obrazovne politike koji je nosilac projekta, u Srbiji je u projekat bilo uključen i Edukacioni centar iz Leskovca, kao i pet osnovnih škola - OŠ "Vožd Karađorđe" iz Leskovca, OŠ "8.oktobar" iz Vlasotinca, OŠ "8. septembar" iz Pirota, OŠ "Heroj Ivan Muker" iz Smederevske Palanke i OŠ "Vuk Karadžić" iz Ćuprije.
 
Na konferenciji se video porukom obratila dr Snežana Vuković u ime Ministarstva prosvete, a potom je održan panel na temu značaja projekta iz perspektive različitih partnera, te su predstavljeni najvažniji rezultati projekta i dodeljene zahvalnice školama koje su učestvovale u projektu. Prof. Dragica Pavlović Babić sa Filozofskog fakulteta u Beogradu je diskutovala o rezultatima PISA 2022 istraživanja iz ugla pravednosti obrazovnog sistema i uticaja na postignuća učenika, a na samom kraju konferencije usvojena je Povelja o zalaganju za jednako pravo na obrazovanje za svako dete.
 
Inicijativa za smanjivanje nejednakosti u obrazovanju (ARISE) je regionalni projekat koji se u periodu od 2020. do 2024. godine sprovodio u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu*, Severnoj Makedoniji, Srbiji i Turskoj a finansiran je od strane Evropske unije.