Vesti


Održan radni sastanak predstavnika lokalnih samouprava u okviru projekta „Zajedno ka srednjoj školi“

16. oktobar 2020.

Dvodnevni radni sastanak na temu identifikovanja mera i aktivnosti pružanja podrške učenicima iz osetljivih grupa koje su u nadležnosti lokalnih samouprava održan je 15-16. oktobra u Beogradu.

Sastanak je održan u sklopu projekta „Zajedno ka srednjoj školi – Podrška deci iz osetljivih grupa u prelasku u srednju školu“, koji sprovode Dečja fondacija Pestalozzi i Centar za obrazovne politike, uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Sastanak je organizovan u cilju predstavljanja prvih nalaza Analize kapaciteta jedinica lokalnih samouprava za pružanje podrške učenicima iz osetljivih grupa koju je Centar za obrazovne politike izradio za potrebe projekta u saradnji sa predstavnicima lokalnih samouprava, kao i vođenja diskusije o mogućim merama i aktivnostima koje bi pomogle da se unapredi podrška koju učenici iz osetljivih grupa dobijaju na lokalnom nivou, uključujući i finansiranje različitih usluga od strane jedinica lokalnih samouprava.

Na sastanku su prisustvovali predstavnici lokalnih samouprava u kojima se nalaze osnovne i srednje škole koje učestvuju u projektu - Aleksinca, Bečeja, Bora, Žablja, Knjaževca, Niša, Novog Sada, Surdulice i Ćuprije.

Pored predstavnika lokalnih samouprava, sastanku su prisustvovali i predstavnici škola koje učestvuju u projektu - OŠ „Vuk Karadžić“ iz Žitkovca i Tehničke škole iz Knjaževca, u cilju predstavljanja perspektive škola i specifičnosti prelaska učenika iz osetljivih grupa iz osnovne u srednju školu.

Učesnike su pozdravile dr Snežana Vuković iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Snežana Klašnja iz Ministarstva omladine i sporta, Maja Knežević Romčević iz Stalne konferencije gradova i opština, Slavica Kijevčanin iz Dečje fondacije Pestalozzi i Jasminka Čekić Marković iz Centra za obrazovne politike. Sastanak je vodila Žaklina Veselinović iz Centra za obrazovne politike.

Tokom radnog sastanka predstavnici lokalnih samouprava su identifikovali mere koje bi mogle da se uvedu ili unaprede na nivou svake lokalne samouprave.

Ovaj radni sastanak predstavlja korak ka formulisanju lokalnih akcionih planova za podršku učenicima iz osetljivih grupa.